O2i

Hvordan du finner ut hvem som eier en opphavsrett

Før du bruker noen skriftlig eller innspilt materiale

Før du bruker noen skriftlig eller innspilt materiale, er det svært viktig å finne ut hvem som eier opphavsretten til materialet. Opphavsrett er en del av føderal lov i henhold til fullmakten av den amerikanske grunnloven, og et brudd på opphavsretten kan resultere i en rettssak eller en kriminell etterforskning. Noen ganger kan det være vanskelig å si, men med skikkelig undersøkelse og forskning, kan du lære hvem som har rettighetene til et åndsverk og unngå en kostbar feil.

Hva er beskyttet?

Loven om opphavsrett beskytter alle originale forfattet verk, inkludert alle litterære, dramatiske, musikalske og kunstneriske verk som sanger, bøker, dikt, filmer, malerier, koreografi, programvare og lignende. Det er tryggest å anta at alt som blir skrevet, er registrert, eller publiseres opphavsrettslig beskyttet. Fakta, ideer, systemer og metoder for drift er ikke beskyttet av lov om opphavsrett, men hvordan de er uttrykt kan være beskyttet.

Se etter ©

Den enkleste løsningen er å bare undersøke det aktuelle verket. En opphavsrett består av en copyright (©, eller ℗ for lydopptak) eller ordet "copyright", sammen med navnet på forfatteren og årstall. Men disse er ikke et nødvendig tillegg for det arbeidet som skal opphavsrettslig beskyttet. Copyright automatisk opprettet når arbeidet er publisert, innspilt, skrives ut eller festet til en konkret form, og det er ikke nødvendig å registrere seg hos US Copyright Office for en opphavsrett som skal beskyttes.

Hvordan du finner ut hvem som eier en opphavsrett. Hva er beskyttet?
Hvordan du finner ut hvem som eier en opphavsrett. Hva er beskyttet?

Finn forfatteren

Du kan være i stand til å kontakte forfatteren selv og be om tillatelse til å bruke deres arbeid. Det kan være mulig å kontakte dem på Internett eller via e-post. Prøv å gjøre et søk etter navnet sitt på internett, du kan finne nyttig informasjon.

Slå det opp

Copyright Office er pålagt ved lov å opprettholde opphavsrett poster for offentlig bruk, slik at du kan utføre et søk etter et bestemt arbeid selv. Copyright filer fra 1978 til i dag er tilgjengelig for å søke på nettet, men for filer som er eldre 1978, må en manuell søk gjøres. Copyright Office ligger på Library of Congress i Washington, DC, og deres telefonnummer er (202) 707-3000. Du kan be om hjelp hvis du har problemer med å finne ut den riktige fremgangsmåten for å søke gjennom filene.

Spør fagfolk

Copyright Office kan utføre et søk for deg for en avgift på 125€ en time, med en to-timers minimum. Søket vil bli utført på en første-mølla basis, noe som betyr at det kan ta litt tid, avhengig av antall forespørsler og kompleksiteten i søket.

Før du bruker noen skriftlig eller innspilt materiale. Se etter ©.
Før du bruker noen skriftlig eller innspilt materiale. Se etter ©.

Fortvil ikke

Noen ganger er det bare ikke mulig å fastslå hvem som eier et bestemt opphavsrett. Hvis ingen konklusjon kan nås, er det best å kontakte en opphavsrett advokat for å få hjelp.